USA hotar agera mot Nordkorea

USA:s militär har upptäckt förnyad aktivitet i närheten av två raketavfyrningsplatser i Nordkorea. Samtidigt varnar USA:s försvarsminister för att man inte tänker se på passivt.

Amerikanska satellitbilder visar bland annat fordon som rör sig på ett liknande sätt som var fallet inför det att Nordkorea avfyrade en långdistansraket i början av april, det uppger amerikanska försvarstjänstemän för AFP.

Nordkorea sköt i går upp ytterligare en kortdistansmissil, den senaste av fem liknande tester den senaste veckan efter landets kärnvapenprov.

Under ett möte med asiatiska kollegor i Singapore sade USA:s försvarsminister Robert Gates att man inte tänker "se på" när Nordkorea bygger upp sin vapenarsenal.

– Vi kommer inte att passivt titta på medan Nordkorea bygger upp förmågan att ösa förstörelse över vilket mål som helst i området eller över oss, sade Gates.

Gates uttryckte oro för att de nordkoreanska vapenproven kan komma att dra igång en kapprustning bland landets grannar. Något som Gates menar kan leda till konsekvenser för stabiliteten i regionen. Han sade dock att USA i dag inte ser Nordkorea som något militärt hot. Gates uppgav att ambitionen gentemot Pyongyang i nuläget är politiskt och inte militärt.

Från kinesiskt håll kom tydliga besked om hållningen gentemot kärnvapen i regionen. Samtidigt kom en uppmaning till andra att inte låta sig provoceras av de nordkoreanska testerna.

– Vi motsätter oss starkt spridningen av kärnvapen. Vår uppfattning är att den koreanska halvön ska röra sig mot kärnvapennedrustning, sade den kinesiske vice generalstabschefen Ma Xiaotian på mötet i Singapore.

– Vi hoppas att alla inblandade parter kan hålla huvudet kallt och inrikta sig på att ta itu med problemet, sade Ma Xiaotian.

Enligt en sydkoreansk tidning som hänvisar till källor i Washington flyttar Nordkorea nu en långdistansrobot från en fabrik nära Pyongyang till en ramp på östkusten.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Händelseutveckling

25 maj: Nordkorea genomför ett underjordiskt atomprov. Sprängkraften är fyra gånger starkare än Hiroshimabomben. Det fördöms bl a av FN, USA och Kina.

26 maj: Nordkorea provskjuter ytterligare två kortdistansrobotar. Säkerhetsrådet säger att agerandet är ett brott mot en FN-resolution som bl a förbjuder landet att utföra kärnvapentester.

27 maj: Nordkorea säger att man inte längre är bundet till det vapenstillestånd som gjorde slut på Koreakriget 1953. Man varnar för att svara militärt om Sydkorea går in i samarbetet om stopp för spridning av massförstörelsevapen, PSI.

28 maj: USA och Sydkorea väljer att höja beredskapen för sina trupper på den koreanska halvön.

29 maj: Nordkorea avfyrar ytterligare en kortdistansmissil från sin östra kust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista