Muslimska friskolor får kritik

Skolverket har inte hittat något som tyder på att granskade muslimska friskolor utsätter elever för misshandel eller kränkningar.
Två av friskolorna, Alfadjerskolan i Västerås och Dar Al-Uloumskolan i Linköping, får dock kritik. I båda skolorna visar ledningen brister som inte är acceptabla och som måste åtgärdas före den 1 oktober, annars dras skolornas tillstånd in. Av de nio skolor som kritiserades i SVT:s program Dokument inifrån i våras har Skolverket sedan tidigare dragit in tillståndet för två. De övriga fem granskade skolorna bedömer Skolverket som godkända. Det gäller Al-Salamahskolan i Malmö, An-Noorskolan i Norrköping, Al-Zahraa idealiska akademi i Stockholm, Imanskolan i Uppsala och The modern school i Stockholm. I sin granskning har Skolverket gjort oanmälda besök, pratat med lärare, elever, kommunala företrädare och andra som har insyn i skolornas verksamhet. Skolverkets granskning av de sju skolorna i rapporten kommer att fortsätta under hösten. Dessutom kommer ett tjugotal andra religiös friskolor att granskas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".