"Rimligt att rökare får betala mer"

Rökare kommer få betala upp till 50 procent mer än icke-rökare vid tecknande av livförsäkring hos Skandia. Men reaktionerna på beslutet får blandade reaktioner från de Ekot talat med.

Åsa Eriksson tycker det är en bra idé.

– Det kanske inte är helt fel. Jag som inte röker kanske inte vill betala för dem som röker, och som kanske är sjuka mer, säger Åsa Eriksson.

– Jag tycker att det är fel. För om man ska dra det till sin spets, så blir det att nästa gång får de betala mer när de går till sjukhuset, och det är fel, säger en annan privatperson som Ekot har talat med.

Från och med måndag så får den som i hälsodeklarationen uppger att de röker varje dag betala högre premie än den som inte röker. Det handlar om 25 till 50 procent högre premie.

För en frisk kvinna i 40-årsåldern, som tecknar en livförsäkring på en miljon kronor ökar årspremien från 700 kronor till 1 050 kronor.

Bertil Hult är Skandias Nordenchef och han tycker det är självklart att rökare betalar mer. Rökare kostar mer i sjukvårdskostnader och måste alltså betala mer.

– Det är rimligt att rökare betalar mer i fall de också orsakar en större kostnad för kollektivet.

Hur kan ni kontrollera om en person röker eller inte?

– Det är alltid en samvetsfråga. Vi ställer ju frågan i de försäkringar där man lämnar uppgift om hälsan.

Men kommer ni att följa upp det på något sätt, och kontrollera att uppgifterna stämmer?

– Inte på något annat sätt än vad vi gör i dag. Det blir ingen kontrollapparat, utan det är en samvetsfråga.

När en person har varit rökfri under ett år så tas tillägget bort. På Skandia menar man att det kommer att innebära att premierna sänks för dem som inte röker.

Men redan i dag finns det vissa regler som styr för vilka som får teckna försäkringar, exempelvis vid övervikt. Och det pågår en diskussion om fler restriktioner.

Kan det vara aktuellt att öka premierna för andra grupper på sikt?

– Det kan man inte utesluta, det är alltid en fråga som finns i försäkringssammanhang.

Vilka grupper kan det då vara tal om?

– Det har jag ingen uppfattning om idag. Men just kring rökning är frågan mycket tydligare än i andra sammanhang, säger Bertil Hult, Nordenchef på Skandia.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista