Ulvskog får kritik för "människohandel"

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kritiserar i dag partiets huvudkandidat Marita Ulvskog för att hon sagt att bemanningsföretaget Hyrlett ägnar sig åt "människohandel". Sahlin tycker att Ulvskog behöver förtydliga sig.

– Jag skulle inte själv ha sagt ordet "människohandel" för när jag säger och hör ordet "människohandel" så tänker jag på handeln med barn och kvinnor, sexindustrin. Jag tänker inte på Hyrlett, säger Mona Sahlin.

Företaget säger att det har fått rasistiska hotelsebrev och kräver en ursäkt av Marita Ulvskog. Borde hon avge en sådan?

– Ursäkt...jag tycker att det har gått inflation i det här att be om ursäkt. Hon får förtydliga sig.

Det var i tv-programmet Agenda som socialdemokraternas förstanamn i EU-valet angrep bemanningsföretagets affärsmetoder.

– "Hyrlett nu" är inte en felstavning, utan man hyr ut letter till oslagbara priser. Det här är människohandel i ny form, sa Ulvskog.

Partiordföranden är alltså inte så förtjust i Ulvskogs ordval. I sakfrågan är Sahlin dock helt överens med Marita Ulvskog, men hon föredrar själv att tala om "rå handel med arbetskraft".

– Jag är lika upprörd som Marita Ulvskog över att man utnyttjar att löneskillnaderna är väldigt stora i Europa, att man riskerar att pressa ner lönerna, inte bara i Sverige utan i många länder om man inte får bevaka till exempel minimilönerna och kollektivavtalen. Annars blir det verkligen en rå handel över gränserna med människors arbetskraft, säger Mona Sahlin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista