Sveriges Konsumenter kräver märkning

Organisationen Sveriges konsumenter kräver nu att allt kött som säljs i svenska butiker ska ursprungsmärkas likson oppositionspartierna. Organisationen är kritisk till regeringen inte vill ha obligatorisk märkning.

– Det som har hänt nu med uppmärksamheten kring grisarna är ju ett tydligt exempel på att en märkning faktiskt behövs. Det vet sedan tidigare att konsumenterna vill ha ursprungsmärkning av allt kött. Det ska vara en märkning med var djuret är uppfött och slaktat, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

I dag är det bara obligatoriskt att ursprungsmärka nötkött inom EU. Bakgrunden till det beslutet var rädslan för galna ko-sjukan.

Inför riksdagsvalet 2006 ville Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern ha obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, men Moderaterna sa nej och nu är regeringspartierna eniga att inte införa något obligatorium, bland annat för att det skulle bli dyrt för köttproducenterna.

– Vi har kommit fram till att frivilligheten fungerar och fungerar bättre, bland annat kostnadsmässigt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Men vore det inte bra för konsumenterna om detta blev obligatoriskt?

– Det är jättebra både för konsumenter och producenter och av det skälet ökar ju ursprungsmärkningen, men gör det då på frivillighetens grund.

Men det tar ju längre tid?

– Vill man ha märkt kött så kan man ju välja det. Det ökar alltså konsumentmakten, säger jordbruksministern.

Jan Bertoft tycker att regeringen sviker konsumenter som vill veta vad det är för kött de äter och därmed mer om hur djuren fötts upp.

– Jag tycker detta är olyckligt och obegripligt för detta är faktiskt något som konsumenterna vill ha. Här finns en möjlighet att kombinera något som ger en konsumentnytta med något som skulle kunna gynna svenskt lantbruk, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista