Stad i Swatdalen erövrad från talibanerna

I Pakistan sa en armétalesman på eftermiddagen att militären nu erövrat den strategiskt viktiga staden Mingora i Swatregionen från talibanerna.

Den pakistanske armétalesmannen Athar Abbas säger att talibanerna nu har besegrats i Mingora, huvudstad i Swatregionen, och att armén kontrollerar nästan hela den strategiskt viktiga staden.

Om det är sant betyder det en viktig framgång för armén som nu väntas utvidga offensiven till andra områden som ockuperats av religiösa extremister. Det väcker också hopp om att en del flyktingar skulle kunna börja återvända hem

Generalmajor Abbas säger att civila som finns kvar i Swat lider stor brist på förnödenheter.

Armén har inte gett några siffror över civila offer, men Ekot har i samhällen nära Swatdalen sett sjukhus som är överfulla med civila som skadats i striderna.

Samtidigt säger den pakistanska regeringen att antalet människor som flytt undan strider mellan armén och talibanerna har passerat 3,4 miljoner. Pakistan har allt svårare att hantera denna jätteström av flyktingar och vädjar om mer hjälp utifrån.

Här i Islamabad och i andra storstäder finns en växande oro för att talibaner och andra extremister ska hämnas för arméoffensiven med terrordåd.

Denna vecka attackerade självmordsbombare två av de största städerna, Lahore och Peshawar och minst 44 dog. En talesman för talibanerna sa att fler attacker mot Pakistans stora städer är att vänta den närmsta tiden.

Än så länge står den pakistanska opinionen bakom arméoffensiven. Premiärminister Yousuf Raza Gilani sa i dag att regeringen var tvungen att inleda operationen mot de muslimska extremisterna.

– Pakistans existens stod på spel, sa han.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista