Lägre klädpriser i grannländerna

I Sverige har prisökningarna för hushållsprodukter varit lägre än i Finland, Norge och Danmark ända sedan mitten av 1990-talet. Det gäller bland annat för mat, men för kläder har priserna faktiskt fallit mer i de andra länderna.
Enligt Handelns utredningsinstitut beror de lägre klädpriserna på en ökad utländsk konkurrens i grannländerna. Fredrik Bergström VD på HUI säger att det blir bättre priser på kläder framöver även i Sverige när utländska klädbutiker etablerar sig här. – Min bild är ju att klädbranschen är en väldigt internationell bransch, den internationaliseras allt mer. I veckan har Zara, spansk klädkedja, öppnat i Stockholm och faller det väl ut kommer de säkert att växa på många andra ställen i Sverige. Det kommer att sätta en viss press på HM och andra liknande företag. Vi kan nog räkna med en ganska gynnsam prisutveckling på kläder framöver. Sedan mitten av 90-talet har kläder i Norge blivit rejält mycket billigare. Prisfallet är nästan 30 procent. I Danmark har klädpriserna gått ner nästan 20 procent. Med måttliga 9 procent i Finland och i Sverige med bara fyra. Men i Sverige har kläder till och med blivit något dyrare om man backar tidsperioden till december förra året. Men om klädpriserna kanske missgynnat svenska konsumenter, så ser bättre ut när det gäller matpriser. I Sverige har maten blivit ungefär 8 procent dyrare sedan 1995. Medan siffran är nästan 15 procent i Finland och mellan 17 och 18 procent i Danmark och Norge. – En viktig förklaring är dagligvaruhandelns förändring. Under 90-talet har det vuxit fram lågpriskoncept, stora stormarknader, ofta externt etablerade som kan erbjuda väldigt bra priser. Den processen har drivits mycket längre i Sverige än i Norge och Finland, inte minst jämfört med Norge. Norrmännen åker till Sverige för att handla billigt. En viktig orsak är att det finns mycket mer lågprisbutiker i Sverige.
Christer Hillbom christer.hillbom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".