Personal på kritiserat hvb-hem åtalas inte

Förundersökningen mot personal på det privata behandlingshemmet Baggershus har nu lagts ner, vilket har väckt stark kritik. För två år sedan avslöjade SR Kaliber tillsammans med SVT:s Västnytt  flera missförhållanden på behandlingshemmet.

På behandlingshemmet Baggershus strax utanför Göteborg bodde unga pojkar. Behandlingshemmet var ett så kallat hvb-hem, ett ”hem för vård eller boende”. Kalibers och Västnytts granskning visade på flera missförhållanden, bland annat låstes pojkar in på en avdelning som kallades sanktionen. 

Där var det galler på fönstren och låsta dörrar, berättar en av pojkarna som bott på behandlingshemmet. 

– Socialen visste ingenting om att det fanns kedjor på fönstren, man kunde bara öppna dem fyra till fem centimeter. Även branddörren var låst, så man kunde inte komma ut på något sätt, säger pojken som har bott på hemmet. 

Nu har åklagaren lagt ner förundersökningen om olaga frihetsberövande. Han vill inte bli intervjuad men skriver i sitt beslut att behandlingshemmet visst haft rätt att låsa in pojkarna. 

Anna Hollander är professor i rättsvetenskap. Hon är förvånad över och kritisk till åklagarens beslut. För inlåsning är inte alls tillåtet på privata behandlingshem, utan bara på de hem som drivs av Statens institutionsstyrelse. 

– Det som bekymrade mig väldigt mycket är att det handlar om en officiell person hos en åklagare som inte känner till reglerna i lagen. Det är på statens institutioner det gäller, det får över huvud taget inte förekomma sådan här avskildhet på andra institutioner, säger Anna Hollander, professor i rättsvetenskap vid Stockholms Universitet. 

Anna Jaktén, Kaliber i P1
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista