SD-kandidat: Invandrare är primitiva

Sverigedemokraternas kandidat i EU-valet Elena Yurkovskaya menar att de flesta invandrare som kommer hit är okunniga analfabeter och primitiva individer.

Tidigare i våras publicerade Kaliber uttalanden från partimöten som spelats in med dold mikrofon. Bland annat hörde vi en av partiets kandidater till EU-parlamentet Elena Yurkovskaya från partiets Lidingögrupp säga att de invandrare som kommer till Sverige är primitiva individer och att många har över 2 000 parasiter i sin kropp.

Nu har hon blivit affischnamn för partiet i EU-valet och när Kaliber idag läser upp det hon sagt, så står hon fast vid sina uttalanden.

Du säger i den här diskussionen att de flesta som kommer hit till Sverige är människor från stenåldern, att man måste lära dem från början att inte äta med händerna, att de kallas för arbetskraft men är totalt okunniga och det enda de klarar av är att skrapa tuggummi från gatorna. Vad bygger det här påståendet på?

– Av bara erfarenheter. Rena rama erfarenheter. Jag jobbade sex år inom vården och då träffade jag massor av sådana människor som knappt kunde läsa vad det står på förpackningen.

Du tycker inte att några av de utlåtandena som du kommit med här är kränkande i sin natur?

– Nej, kränkande är de inte. Jag tål ju vilken kritik som helst, om det är konstruktivt och något kan göras åt det. Och här kan ju mycket göras. För att människor kan ju avmaskas och plugga vidare. Det är inte hopplöst.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och så här reagerar han på EU-kandidatens uttalande.

– Det är ju väldigt långtgående uttalanden. Jag tvekar nog inte att säga att mycket av det som här framgick får man stämpla som någon form av rasistiska utsagor eller rasistiska påståenden.

Sverigedemokraterna vill inte kommentera de här nya uppgifterna om en av deras kandidater.

Sanna Klinghoffer, Kaliber
sanna.klinghoffer@r.se

Ola Sandstig, Kaliber
ola.sandstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista