Arabländerna erkänner nya regimen i Irak

Iraks styrande råd, utsett av USA, ska hädanefter få rätt att representera Irak i Arabförbundet. Det här innebär i praktiken att arabländerna erkänner den nya regimen i Irak och det leder också sannolikt till att Irak får tillbaka sin plats i FN.
Beslutet i Arabförbundet är en stor framgång för den nya regeringen i Irak men också för USA som försöker få omvärlden att godkänna det styrande råd som man själv tillsatt. Lång debatt Beslutet satt förmodligen hårt inne för Arabförbundet, även om det officiellt sägs att det var enhälligt; debatten pågick i sex timmar och avslutades först sent i natt. Pressade på Många arabländer har varit oroliga för att det skulle uppfattas som ett godkännande i efterhand av kriget mot och ockupationen av ett arabiskt land, men fram för allt mer moderata medlemsstater med annars goda förbindelser med USA pressade på för ett de-factoerkännande. Irak med på mötet Innebörden är att när Arabförbundet idag och imorgon har utrikesministermöte så är Iraks stol inte längre tom utan där sitter Hoshiyar Zebari som nyligen utsetts till Iraks utrikesminister, själv är han dock inte arab utan kurd. Önskan att påverka Bakom Arabförbundets beslut ligger säkerligen också en önskan att kunna påverka utvecklingen i Irak och inte minst få en del i de ekonomiska kontrakt som redan börjat delas ut, det åtminstone underlättas betydligt om arabländerna får normala kontakter med den nya regeringen. Underlätta för Irak Att Arabförbundet nu i praktiken godkänner det styrande rådet och de ministrar som rådet utnämnt får helt klart också följdverkningar bland annat kommer det säkert att underlätta för den nya regimen att få återuppta Iraks plats i FN, säkerhetsrådet har redan i princip ”välkomnat” det nya styrande rådet. Nästan lika viktigt är att Irak kan få tillbaka sin plats i Opec, de oljeexporterande ländernas organisation. För USA är det här ett litet ljus i ett mörker som på senare tid mest dominerats av rapporter om fortsatt kaos i Irak.
Sten Sjöström sten.sjostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".