Stort underskott i tysk budget

Den tyska staten måste nästa år låna 29 miljarder euro för täcka sitt budgetsunderskott. På tisdagen presenterade Tysklands finansminister Hans Eichel sin budget för 2004 inför förbundsdagen och det är en budget med stora hål. Eichel medgav att det är den mest ostabila budgeten han har lagt fram.
– Vi måste få en annan kultur och inställning i det här landet. Alla måste göra rätt för sig och betala sina skatter och avgifter, sa Hans Eichel inför förbundsdagen. Den tyska staten behöver varje euro som den kan få in. Arbetslösheten gräver stora hål i budgeten och utgifterna skenar. Men Hans Eichel försöker ändå övertyga om att Tyskland är på rätt väg med skattesänkningar och nedskärningar i sociala skyddsnäten. Samtidigt varnar han för att den ekonomiska konjunkturen är oviss. Oppositionen som sitter i förhandlingar med regeringen om både skattesänkningar och besparingar avvisar kategoriskt regeringens budget. För att ekvation ska gå ihop måste arbetslösheten sjunka ordentligt och tillväxten ta fart, och det är önsketänkande, säger kristdemokraterna. Finansminister Hans Eichel har det inte lätt. I Bryssel vässar kommissionen sina knivar. Om Tyskland spräcker taket i stabilitetspakten nästa år, blir det tredje gången i rad och därmed riskerar landet dryga böter. Det kan bli svårt att klara treprocentsgränsen nästa år, medger Hans Eichel. Men vi gör vårt bästa, säger han och vädjar om förståelse. Frågan är ifall kommissionen och övriga medlemmar i valutaunionen accepterar de tyska ursäkterna. I måndags krävde Nederländernas finansminister Gerit Zalm att Tyskland bestraffas.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".