Ny effektiv medicin för reumatiker

Forskare i Lund som studerat effekterna av de nya läkemedlen mot ledgångsreumatism konstaterar att närmare 80 procent av patienterna får mindre smärta och bättre rörlighet.
Dessutom minskar behovet av sjukskrivningar med hälften, enligt en undersökning som presenterades vid den pågående reumatikerkonferensen på Lidingö. Docent Ola Nived och hans kollegor blev förvånade över resultatet: - Det blev vi eftersom den grupp av patienter som nu kommer i fråga för de här behandlingarna är patienter som vi haft svårt att behandla med de konventionella rutinbehandlingarna vi haft tidigare. Så man kan säga att de är de svårast sjuka patienterna som fått de här medicinerna. - Vi är positivt överraskade över att effekterna har blivit så pass bra, säger docent Ola Nived. Dyrt men ändå samhällsekonomiskt Patienterna som undersökts har fått de nya biologiska medlen Remicade och Enbrel. De används främst hos reumatiker som inte blir hjälpta av gängse mediciner och de är dyra, en behandling under ett år går på cirka 100 000 kr. Ännu finns inte tillräckliga hälsoekonomiska studier, men professor Tor Saxne tror att det är en lönsam behandling också samhällsekonomiskt. - Eftersom vi vet att läkemedelskostnaden för reumatiker står för en väldigt liten del av den totala kostnaden för reumatikervård och reumatiker i samhället så tror vi att detta kommer att innebära att på lång sikt att den samhällsekonomiska kostnaden minskar för reumatiker, säger Tor Saxne. Vad säger patienterna själva? - Patienterna är ju överväldigade många, de tycker att de fått ett nytt liv och även de som inte kunnat gå tillbaka till arbete eller bli mindre sjukskrivna har i regel fått en helt annan tillvaro, de kan fungera bättre. Många berättar att de inte längre är lika trötta som de var innan. Det är en ny upptäckt att man med den här medicinen påverkar man även tröttheten vilket är oerhört positivt, säger Tor Saxne.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".