Carlgren inte nöjd med klimatambitioner

I dag, måndag, inleds ännu en förberedande klimatförhandling i Bonn inför FN:s klimatmöte i december. Det råder osäkerhet om ambitionsnivån för utsläppsminskningar både bland industriländer och utvecklingsländer, säger miljöminister Andreas Carlgren, C, som under våren har rest runt i en rad länder.

– I-länderna har ju hittills inte tillsammans presterat utsläppsminskningar som kommer att räcka för att klimatet ska räddas. EU är ju absolut i ledningen och är den enda ländergrupp som hittills har varit på den nivå som behövs för klimatets skull, säger Andreas Carlgren.

USA har ännu inte fattat några beslut om vilka utsläppsminskningar man är beredd att göra. Det är till och med tveksamt om något sådant beslut kommer att vara klart före klimatmötet i december.

Japan och Kanada är långt ifrån de utsläppsminskningar som FN:s vetenskapliga klimatpanel anser vara nödvändiga. En del av klimatmålet är också att stora utvecklingsländer måste vara beredda att hålla tillbaka sina utsläppsökningar.

– I-länderna ska självklart ta ledningen, men de snabbt växande u-länderna kan inte heller bara peka finger åt i-länderna. De måste också själva kliva fram. Vi får höra väldigt mycket av den gamla förhandlingsretoriken, det är mycket inkörda hjulspår. Samtidigt finns det under ytan en väldigt seriös inställning från det kinesiska ledarskapet. Där inser man verkligen klimathotets stora allvar, säger miljöministern

Andreas Carlgren anser alltså att Kina spelar en konstruktiv roll, medan Indien sätter sig på bakhasorna och motsätter sig egna åtaganden.

– Samtidigt sitter vi i samma båt. Världen kommer att vara beroende av att alla länder hjälps åt, säger han.

Finansieringsfrågan är den andra stora knäckfrågan. Industriländerna har hittills inte velat deklarera hur mycket pengar de kan satsa för att bistå utvecklingsländer med tekniköverföring och klimatprojekt.

Samtidigt räknar industriländerna med att själva tillgodoräkna sig utsläppsminskningar, som man gör via projekt i utvecklingsländer.

– Det vi nu måste åstadkomma är ju just lösningar som gör att vi kan slussa in stora privata investeringsflöden från de rika industriländerna till de u-länder där man kan göra sådana åtgärder, säger Andreas Carlgren.

Hur länge kommer det att vara hållbart att industriländerna ska tillgodoräkna sig sina utsläppsminskningar i utvecklingsländer? När kommer utvecklingsländerna att kräva att det vill de ha själva?

– Det kommer att vara så att sådana gröna investeringar behövs från industriländerna, särskilt i början. Det är ett sätt att rivstarta hela klimatinsatsen. Kanske redan inom tio år, i varje fall inom 20 år, kommer det utrymmet att vara mycket mindre, men att man också gör sig beredd på att göra stora förändringar i sina hemländer och genomför dem nu, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista