Rosa Luxemburgs kropp kan ha hittats

I Berlin har man gjort en historisk upptäckt. Ett bevarat gammalt lik i en sjukhuskällare är troligen resterna efter revolutionären Rosa Luxemburg. Det skulle betyda att det var någon annan som begravdes i hennes namn efter mordet 1919, och att hon själv aldrig vilat på den kyrkogård i Berlin som tusentals anhängare besöker varje år på hennes dödsdag.

Det är Der Spiegel som berättar historien om kvinnokroppen utan huvud, händer och fötter som i årtionden legat i en låda i källaren på Charitésjukhuset i Berlin.

Efter två års studier har rättmedicinaren Michael Tsokos kommit fram till att lådan troligen innehåller resterna efter Rosa Luxemburg, stridbar socialist och fruktad av den dåvarande regeringen, som trodde att revolution hotade i Tyskland. Hon mördades av regeringssoldater och dumpades i en kanal i januari 1919.

Fyra månader senare flöt en kvinnokropp upp och obducenter slog fast att det var Rosa Luxemburg. Kroppen begravdes i hennes namn på Berlins revolutionskyrkogård.

Men när Michael Tsokos nu studerat protokollet av obduktionen har han insett att det var felaktigt: Hans dåtida kollegor hade undersökt kroppen efter någon annan kvinna som hamnat i kanalen. Ändå intygade de att det var Rosa Luxemburg. Troligen stod de under press från regimen.

Tsokos egna undersökningar får nu stöd av historiker. Liket i lådan har Rosa Luxemburgs ålder och mått och även hennes karakteristiska hälta.

Plötsligt efter 90 år stämmer historien och rättsmedicinen med varandra.

Nu önskar sig Tsokos ett DNA-prov från Rosa Luxemburg, kanske ett hårstrå från en hatt, en sparad lock eller från en nära släkting till henne. Ryktet säger att det finns en sådan i livet i Warszawa.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista