Högerextrem partigrupp planeras i EU

Det finns planer på att starta en högerextrem partigrupp i EU-parlamentet efter valet. Det säger Bruno Gollnisch, EU-parlamentariker för det franska nationalistiska och främlingsfientliga partiet Front national.

Bruno Gollnisch var ordförande för en sådan grupp för två år sedan och tror att det kommer att finnas underlag för att starta den igen.

– Vi hoppas att vi kan återskapa denna grupp, vilket i mina ögon kan bli möjligt efter valet, säger Bruno Gollnisch.

Bruno Gollnisch säger att han för samtal med flera partier om att starta den högerextrema partigruppen ITS igen.

Han nämner bland andra österrikiska Frihetliga partiet, som har kritiserats för att vara antisemitiska, bulgariska Ataka-partiet, som är öppet rasistiskt mot romer, British National Party, som startades av nynazister och nu är invandringsmotståndare och anti-islam och belgiska Vlams Belang, som anser att islam är ett hot mot Europas frihet.

– Hoten handlar om förlorad frihet, förlorad yttrande- och religionsfrihet på grund av att det politiska islam är en intolerant ideologi, säger Philip Claeys, EU-parlamentariker för Vlams Belang.

Bruno Gollnisch har dömts för att ha förnekat förintelsen. Men Front national har i den här valkampanjen tonat ned sina tidigare öppet rasistiska budskap. Nu riktar man in sig på att stoppa invandringen.

Invandringen är enligt Gollnisch ett hot mot hela Europas kultur och befolkning eftersom vi föder färre barn samtidigt som vi låter miljoner invandrare bosätta sig här.

I EU-parlamentet är det viktigt att tillhöra en partigrupp. Det ger större möjlighet att påverka politiken och så får man pengar för resor och personal.

Glynn Ford, EU-parlamentariker för brittiska Labour och expert på främlingsfientliga partier, tror att de högerextrema kommer att få flera mandat och kunna formera en partigrupp efter valet nästa helg.

– Jag tror att de kommer att öka och jag tror att vi efter valet kommer att ha en fascistliknande partigrupp här i EU-parlamentet, säger Glynn Ford.

Ford tror att partierna som redan finns i EU-parlamentet kommer att få fler mandat och att fler partier, som exempelvis British National Party, kommer att ta sig in.

Han säger att British National Party är nära att kunna klassas som nynazistiskt och att många i partiet är dömda för olika rasbrott.

– De är odemokratiska och i mina ögon i det närmaste nynazistiskt.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista