S vill minska antibiotika bland djur i EU

Socialdemokraterna vill nu minska antibiotikaanvändningen bland djur inom EU genom att sätta upp bindande mål för hur mycket antibiotika som får användas på sikt.

Det är redan förbjudet med antibiotika i djurmat inom EU, men trots det ökar den totala användningen av antibiotika och det kan göra att fler bakterier blir resistenta. Det blir dessutom svårare att behandla mänskliga sjukdomar med antibiotika.

– Detta är en helt avgörande fråga för människors hälsa på sikt. Om vi får mer resistenta bakterier är vi illa ute och då måste EU ta krafttag mot detta. Först måste vi ta fram statistik så att vi har ett ordentligt underlag att utgå från. Men sedan måste vi slå fast hur mycket den här användningen ska minska för vi vet att den har ökat de senaste åren och då måste vi se till att vi kommer tillbaka till en acceptabel nivå, säger socialdemokraten Åsa Westlund, som sitter i EU-parlamentet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista