Sexualundervisning till alla känslig fråga

Alla elever ska delta i skolans sexualundervisning och i sim- och idrottsundervisningen. Det ingår i regeringens förslag till ny skollag som snart ska ut på remiss. I dag är frågan känslig, säger Abdullah Ünlü, som är muslim och bor i Fittja söder om Stockholm.

– Förutom att det är kulturellt tror jag att det har att göra med religionen, det är därför det är känsligt från början. Föräldrarna pratar inte om detta, det är tabu, säger han.

Nu väntas det alltså bli obligatoriskt för grundskoleelever att delta i sexualundervisning och idrott och simning i skolan.

I dag väljer vissa föräldrar att utnyttja möjligheten att kräva att deras barn inte ska delta i viss undervisning.

Men nu ska lagen skrivas om så att det inte längre är möjligt, mer än i extrema undantagsfall. I dag får många ungdomar sin frihet begränsad, säger utbildningsminister Jan Björklund

– Från regeringens sida menar vi att den rätten i grunden är felaktig. Skolan är obligatorisk och alla elever har rätt till de här ämnena oavsett vad deras föräldrar tycker. Därför kommer den här befrielsemöjligheten i allt väsentligt tas bort, säger utbildningsministern.

Det är ofta religösa skäl som uppges för att barn eller ungdomar in ska delta i viss undervisning.

Åsikterna om en lagändring skiljer sig åt. Vissa tycker det är självklart, andra tycker att vissa delar bör bli obligatoriska och andra inte.

Gülizar Bilge och Siyar Alis på torget i Fittja är båda positiva till lagförslaget.

– Det är bra för det här är viktigt. Ungdomar måste veta vad det innebär, säger Gülizar Bilge.

– Det är okej för mig. Det spelar ingen roll om det är gympa eller sexualundervisning. Barn ska lära sig hur det går till, säger Siyar Alis.

Redan förra året lade Folkpartiet fram ett liknande förslag men då hade inte partiet med sig de övriga borgerliga partierna. Men den här gången är regeringen överens, säger Jan Björklunds presskontakt Anders Andrén.

Men även om det blir en lagändring är Abdullah Ünlü osäker på om det kommer bli förändring i alla skolor.

– Jag tror inte att alla privatskolor kommer att ha den här undervisningen, om de inte sätter en övervakare där, säger Abdullah Ünlü, som är ordförande för Botkyrka Turkiska kulturförening.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista