Hitlers favoritregissör Leni Riefenstahl är död

En av de sista som rörde sig i de högsta kretsarna i närheten av Hitler har dött. Leni Riefenstahl som var Hitlers favoritregissör dog på tisdagen i sitt hem utanför München 101 år gammal.
På filmskolor världen över har de två filmer som har mest är känd för studerats ingående. 1935 filmade hon nazisterna partidagar i Nürnberg och årets efter fick hon i uppdrag av Hitler att dokumentera Berlinolympiaden. Båda filmerna, Viljans triumf och Olympia, anses vara tekniskt och estetiskt briljanta men innehållsmässigt ren nazistpropaganda. Hitler framstår som en gud och i olympia hyllas fascistiska kropps- och människoideal. Leni Riefenstahl gjorde aldrigt någon avbön för varken filmerna eller hennes kontakter med nazisterna. Hon såg sig som konstnär och stod utanför politiken. Hon var aldrig medlem i partiet men erkände att hon kände en passion inför Hitler. Hennes nazistförflutna gjorde att hon sågs som en paria i efterkrigstyskland men fortsatte trots isoleringen att arbeta fram till sin död.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".