Sydossetiskt val fördöms av EU

Uppdaterad: 11:02
EU:s ordförandeland Tjeckien fördömde i dag parlamentsvalet i Sydossetien. EU accepterar varken valet som sådant, eller resultatet, enligt nyhetsbyrån AFP. Parlamentsvalet var tänkt att visa politisk enighet efter förra årets krig med Georgien. Men oppositionen anklagar myndigheterna för att stänga ute kritiska partier.

En äldre berusad man får ett utbrott i en vallokal i den sydossetiska byn Zar och ordningsvakterna försöker lugna honom. Rummet är fullt av journalister samt valobservatörer från länder i forna Sovjetunionen.

Det här parlamentsvalet ska visa upp ett demokratiskt självständigt Sydossetien utan andra fläckar än de raserade husen efter den georgiska arméns beskjutningar förra sommaren.

Vjatjeslav Charebov har kommit till vallokalen i Zar för att rösta och han säger att efter 20 år av konflikter med georgierna finns det inga politiska strider inom Sydossetien.

– Nu är det tid för återuppbyggnad, säger bybon Vjatjeslav Charebov.

Runt om i centralorten Tschinvali står urblåsta hus som påminnelse om striderna i augusti.

De fyra politiska partier som tilläts delta i valet i Sydossetien är alla lojala med den sittande presidenten Eduard Kokoity. Oppositionella krafter har på olika sätt stängts ute.

Folkets parti nekades registrering inför parlamentsvalet och partiledaren Roland Kelechsaev lämnade Sydossetien efter personliga hot.

Kort därpå registrerades ett parti med exakt samma namn men med helt andra medlemmar. Oppositionsaktivisten Alan Gassiev i det ursprungliga Folkets parti säger att det här hotar förutsättningarna för demokratiska val i Sydossetien även i framtiden.

– Nästa gång kanske alla fyra partier kommer att bytas ut, säger Alan Gassiev.

Enligt vissa bedömare har parlamentsvalet i Sydossetien bara ett syfte: att säkra president Eduard Kokoitys maktställning för lång tid framöver.

– Det nya parlamentet kommer att ändra konstitutionen och ge presidenten möjlighet att bli vald för en tredje mandatperiod, säger oppositionsaktivisten Alan Gassiev.

Fredrik Wadström, Tschinvali, Sydossetien
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista