Sahlin varnar för låglönekonkurrens

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin varnade i en debatt med Moderatledaren Fredrik Reinfeldt på söndagskvällen för att svenska arbetare kan konkurreras ut när personer från andra EU-länder kommer hit och kan jobba för löner som ligger på kollektivavtalens lägstanivå.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin möttes i en EU-debatt i SVT:s program Agenda.

-  Jag är rätt övertygad om att då blir det de med de låga lönerna som får många av jobben, och då trycker vi ner vår kompetens och konkurrensmöjlighet i Sverige, och det blir också sämre möjlighet till välfärd i Sverige, sa Mona Sahlin.

Mona Sahlin krävde ändrade regler, men Fredrik Reinfeldt höll inte med om att exempelvis baltiska byggnadsarbetare som kommer hit och arbetar enligt EU:s utstationeringsdirektiv är det stora hotet på arbetsmarknaden.

-  Den svenska modellen som nu diskuteras, den är inte hotad. Utstationeringsdirektivet berör bara en mycket begränsad del av den svenska arbetsmarknaden, och därför tycker jag att det blir en felaktig bild av att det här är den stora jobbfrågan, sa Fredrik Reinfeldt.

I debatten kritiserade Fredrik Reinfeldt Socialdemokraterna för att deras politiska löften skulle rasera statsfinanserna om de fick ta makten.

-  De stänger alltså sjukhus i Lettland. Vad har de gjort som vi inte har gjort, jo de har följt Mona Sahlins politik med kraftiga ofinansierade skattesänkningar i hundramiljardersnivån utan någon finansiering, sa Fredrik Reinfeldt.

-  Så talar en statsminister som har sänkt skatterna så mycket att hela budgetöverskottet är borta, och som gör att lärare nu sägs upp i Sverige, sa Mona Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista