Över 90 000 var utan el i Storstockholm

Uppdaterad 08:13
Över 90 000 elkunder i norra Stockholmsområdet blev utan ström i går kväll efter en explosion och bränder i Vattenfalls elanläggningar. Under natten kom strömmen tillbaka. Varför det började brinna är fortfarande oklart.

– Nu har vi varit helt fokuserade på att åtgärda felet. Orsaken till bränderna har vi inte hunnit titta på än, säger Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall.

Vid 22-tiden igår kväll började det brinna i flera av Vattenfalls transformatorstationer norr om Stockholm, och på grund av överhettning expanderade kraftledningar och sjönk ned mot marken.

Som mest var över 93 500 hushåll i Täby, Sollentuna, Danderyd och Solna utan el, de flesta var kunder hos Fortum. Vid 01.00 fick majoriteten av de drabbade strömmen tillbaka, men de sista kunderna fick vänta till 02.15.

Tågtrafiken går nu på morgonen normalt, men igår kväll ställdes ett 20-tal tåg i norrgående riktning från Stockholm in, enligt SJ. Eftersom det var svårt att få tag på ersättningsbussar blev väntan för en del passagerare lång, bland annat drabbades omkring 300 passagerare från Jämtland, som blev stående på spåret vid Arlanda.

Vattenfall ska nu utreda orsaken till det stora strömavbrottet, men man tror inte att det handlar om sabotage säger Maria Lidzell.

– Vi har inte fått några sådana indikationer, vi har inga sådana misstankar heller.

På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap anser man att det är viktigt att elförsörjningen fungerar, men att avbrottet igår kväll trots allt inte var så farligt.

– Det är allvarligt i sig att det inträffar. Men det är under sommaren, det är varmt och skönt ute och det sker under en väldigt kort tidsperiod. Så, så farligt var det nog inte den här gången, säger Anneli Bergholm Söder avdelningschef på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista