GM ansöker om konkursskydd

Innan börserna öppnar i USA i dag, måndag, kommer Saabägaren General Motors ansöka om konkursskydd i en domstol i New York. Målet med aktionen är att företaget ska rekonstrueras på några månader och sedan återuppstå med staten som storägare. Och storföretagets öde väcker känslor i USA.

– Det här är väldigt trista omständigheter för det här landet. Jag känner verkligen för bilarbetarna i Michigan och Detroit, säger Mitt Romney, inflytelserik republikansk politiker med rötter i bilindustridelstaten Michigan till Fox News.

Romney pratar om det faktum att General Motors, ett av USA:s mest kända och inflytelserika företag genom tiderna, idag som väntat kommer ansöka om konkursskydd i en domstol i New York.

Att det verkligen blir en konkursskyddslösning för GM bekräftades på morgonen, svensk tid, av en anonym tjänsteman i Vita huset som citeras av flera internationella nyhetsbyråer och amerikanska medier. Konkursansökan lämnas in klockan 8.00 lokal tid här i New York, sedan börjar arbetet med företagets rekonstruktion som enligt planen på 60-90 dagar ska skapa ett nytt, mindre GM, där den amerikanska staten blir storägare för några år och dessutom skjuter till ytterligare 30 miljarder dollar.

– Jag hade hoppats att vi hade sluppit det här, men alternativet hade varit att GM hade upphört att existera, sa president Obama i en intervju med NBC igår.

Den kanadensiska staten, som också har intressen i GM kommer enligt rekonstruktionsplanerna skjuta till knappt tio miljarder dollar. President Obama kommer själv kommentera planerna för GM sent i eftermiddag svensk tid och pressen blir nu stor på regeringen att verkligen lyckas med sin plan för GM. Att staten på det här viset går in och äger ett stort industriföretag är nämligen en känslig fråga i USA.

I dag kommer också beskedet om den konkursdomare som lett förhandlingarna om GM:s konkurrent Chryslers rekonstruktion godkänner Chryslers planer, bland annat samgåendet med italienska Fiat.

Regeringen Obama ser rekonstruktionen av Chrysler som en modell för hur man vill göra med GM, men många analytiker pekar på att riskerna för GM är större. GM är nämligen ett betydligt större och mer komplext företag än Chrysler och rekonstruktionen kommer att ta betydligt längre tid. Det är heller inte säkert att amerikanska bilkunder är lika pigga på att köpa GM-bilar medan konkursförhandlingarna pågår.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Ledningen för Saab Automobile ville på måndagsmorgonen inte säga något om vad planerna i USA för GM kan betyda för försöken att rädda Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista