Reinfeldt:

"Inte självklart med sjukvård utomlands"

Den som behöver operation och får vänta länge i Sverige ska kunna ordna en operation i annat EU-land utan att först ha fått Försäkringskassans godkännande - det har varit beskedet från en rad borgerliga kandidater i EU-parlamentsvalet. Men det är flera kriterier som måste vara uppfyllda innan svenskar kan få vård utomlands som Försäkringskassan betalar, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det ska vara konstaterat vårdbehov och det ska inte vara plånboken som styr och det ska syfta till att ta bort köer. Köer är nämligen det säkraste sättet att tvinga fram de där plånböckerna. För då är det människor med mycket pengar och kontakter som tar sig förbi köerna.

Fredrik Reinfeldt lämnade beskedet i går kväll vid en EU-debatt med socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i SVT:s program Agenda. Han uteslöt inte heller att Försäkringskassan först ska säga ja till att betala för en operation utomlands.

– Jag är inte säker på att det kommer att behövas men det bygger på att vi blir överens med de andra EU-länderna om hur betalningarna ska se ut.

Reinfeldt är medveten om att hans budskap är lite annorlunda än många borgerliga EU-kandidaters.

Mona Sahlin och Socialdemokraterna tycker att Försäkringskassan först måste ge sitt godkännande innan någon kan göra en operation i ett annat EU-land. Hon tycker också att Reinfeldt har en annan linje än borgerliga EU-kandidater.

– Ja, en glidning mot vad de har sagt förut. Nu är man tillbaks till att man måste ta hänsyn till vad realiteterna faktiskt är, sa Mona Sahlin.

I debatten kritiserade Sahlin regeringen för att den vill räkna med klimatinvesteringar som Sverige gör i andra länder när det gäller hur mycket Sverige minskar sina klimatutsläpp.

Fredrik Reinfeldt attackerade samtidigt Socialdemokraterna för att deras politiska löften skulle rasera statsfinanserna om de fick ta makten.

– De stänger alltså sjukhus i Lettland, vad har de gjort som vi inte har gjort? Jo, de har följt Mona Sahlins politik med kraftiga och ofinansierade skattesänkningar och utgiftslöften i 100 miljardersnivån utan någon finansiering, sa Fredrik Reinfeldt.

Mona Sahlin replikerade:

– Så talar en statsminister som har sänkt skatterna så mycket att hela budgetöverskottet är borta och som nu gör att lärare sägs upp i Sverige.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista