Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SJ säger upp alla anställda på sex orter

SJ varslar samtliga anställda på sex orter om uppsägning. De som blir av med jobben är tågvärdar, tågmästare och lokförare i Falun, Norrköping, Alvesta, Nässjö, Mjölby och Uddevalla. Det är ett led i arbetet med att försöka förlustsiffrorna för SJ, som i våras var nära konkurs.
Sammanlagt har 700 anställda har bedömts som övertaliga och dagens varsel pekar ut var de finns, säger vd Jan Forsberg. – Vi har lagt ner ett stort arbete sen maj för att komma fram till var övertaligheten ppstår. det har vi idag presenterat för de fackliga organisationerna. Varför gör ni det här? – För att SJ ska ha en möjlighet att utvecklas inför framtiden och överleva och stå starkt 2005 och 2006 när det stora regionala upphandlingarna ska ske i Sverige. Ett antal klassiska tågorter blir alltså utan personal när SJ varslar lokförare och tågmästare och tågvärdar om uppsägning. På ytterligare ett tiotal orter reduceras personalstyrkan med mellan 10 och 60 anställda. På fem andra orter kommer det sedan att behövas rekryteras folk därför att verksamheten ska koncentreras dit. – Eskilstuna, Västerås, Sundsvall, Helsingborg och Uppsala. Anledningen är att SJ på tre års sikt ska nå lönsamhet och för det krävs att resultatet förbättras med 700 miljoner kronor. För det krävs minskning av antalet anställda, och övertaligheten beräknas till 700 personer idag. – Konkurrensen ska tillta på spåren. Nya operatörer kommer in och sen har vi också hotet från lågprisflyg. 2005, 2006 står slaget om de stora regionala upphandlingarna i Sverige.
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".