Polen europeiskt undantag i krisen

Den polska ekonomin har klarat den internationella krisen så bra att landet har kommit att kallas "en ö i recessionshavet". Det är siffrorna från årets första kvartal som gör Polen till ett europeiskt undantag.

Medan alla andra länder uppvisar röda siffror som Tyskland på 6,9 procent, Italien minus 5,9 procent och Storbritannien minus 4,1, kan Polen tillsammans med Cypern och Grekland visa upp svarta siffror.

Den polska tillväxten under årets första kvartal ligger på 0,8 procent, en siffra som kanske inte får champagnekorkar att smälla, men ändå gör Polen till Europas näst snabbast växande ekonomi.

Det som räddat polackerna från recessionen är att konsumtionen och investeringarna fortsätter om än med viss avmattning. Den polska valutan, zlotyn, har försvagats vilket stärker exporten och till bilden hör också EU-bidrag på omkring 100 miljarder euro fram till 2013.

De polska bankerna har dessutom varit mer restriktiva i sin utlåningspolitik än i andra länder.

Oppositionen och regeringen tvistar nu om huruvida Polen har det värsta bakom eller framför sig.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista