Oklart vad som orsakade strömavbrottet

Det är fortfarande oklart vad som orsakade nattens elavbrott i norra Stockholmsområdet somgjorde att omkring 100 000 hushåll var utan ström i flera timmar. Det uppstod fel i flera transformatorstationer och på transformatorstationen i Danderyd, där det första felet uppstod, utbröt även en brand.

– Vi håller på att analysera och tittar på vad det kan ha berott på, primärorsaken. Vilket som har orsakat vad är väldigt svårt att säga just nu, innan man har sammanställt alla störningsdata som finns i anläggningarna och gjort en ordentlig analys.  Förhoppningsvis kan man se vilka fel som uppstod först, men det vet vi inte än, säger Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall. 

Elavbrottet inträffade vid 22 tiden på söndagskvällen när det uppstod fel på flera av Vattenfalls transformatorstationer. Tiotusentals hushåll i bland annat Täby, Sollentuna, Danderyd och Solna blev utan ström. Först efter klockan två i natt fick nästan alla hushåll tillbaka strömmen. 

Men avbrottet ledde också till att tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala ställdes in. Även pendeltåg- och tunnelbanetrafik påverkades. 

Elsäkerhetsverket anser att nattens strömavbrott var utöver det vanliga och ska därför utreda hur Vattenfall har följt Elsäkerhetsverkets föreskrifter, säger Horst Blüchert, teknisk direktör på verket till TT.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista