Allt svårare att få studentbostad

Det är svårare än nånsin att få en studentbostad i höst: 85 000 studenter står i kö, enligt, SFS Sveriges Förenade Studentkårer. SFS kräver att antalet studentbostäder fördubblas från dagens 50 000 till 100 000.
- Det finns egentligen inga tecken på en tydlig förbättring, så jag skulle vilja säga att läget präglas fortfarande av en handlingsförlamning från politiskt håll., säger SFS ordförande Ignacio Vita. Byggandet stod nästan stilla under 90-talet När SFS lägger fram sin bostadsrapport för tionde året, är det svårare än nånsin att få en studentbostad. Byggandet av nya bostäder, stod nästan stilla under 90-talet samtidigt som antalet studenter ökade med 75 procent till 350 000. I höst står 85 000 studenter i kö till drygt 50 000 studentrum. Och SFS uppskattar att det behöver byggas lika mycket till 50 000. Större delen av den här jättekön finns på de stora studieorterna; Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping. Allra sämst är det i Uppsala där köar nästan 29 000. Bättre på små orter Ett tiotal små högskoleorter i landet har bostadsgaranti, det vill säga de kan utlova bostad till de studenter som kommer. Gävle kommun får beröm av SFS, som en av de få i landet som planerar ett byggande efter högskolans utveckling. Enligt SFS bostadsrapport väntas det inte ljusna, knappt 6 000 nya bostäder kommer att byggas de närmaste tre åren. SFS vill ha en krisplan med högskolekommuner och byggare där regeringen medverkar med berörda ministrar. För Ignacia Vita ställer inte upp på att det alltid tycks ordna sig när terminen väl rullar i gång: - Då kan man inte den här ganska nedlåtande och konstiga synen på studenten som en nudelätande 19-åring utan några som helst behov och utan något som helst ansvar. Risk för nedrekryteringen Det riskerar på ett väldigt tydligt sätt att stärka den sociala snedrekryteringen och de som kommer att vara förlorarna är de som inte kommer från ett hem där man får ett tydligt stöd för sina studier. Ungdomar och studenter från arbetarhem eller har barn eller en annan pressad situation, säger Ignacio Vita.
Lars-Erik Backman lars-erik.l.backman@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".