Inga spår efter försvunnet franskt plan

Uppdaterad 17:20
Ett flygplan från det franska bolaget Air France försvann under en flygning mellan Rio de Janeiro i Brasilien och Paris i natt. Planet skulle ha landat i Paris strax efter klockan 11 men hade då saknats i flera timmar. Det försvann totalt från radarskärmarna och Air France misstänker att planet träffades av en blixt.

Planet med 228 personer ombord försvann från radarskärmarna vid Brasiliens kust, enligt franska flygplatsmyndigheter. 216 är passagerare och 12 besättningsmän.

Det rör sig om ett plan av typen Airbus A 330 som skulle ha varit framme i Paris strax efter klockan elva svensk tid.

Ett kriscentrum har nu upprättats på flygplatsen Roissy-Charles-de-Gaulle utanför Paris som var planets destination.

Det brasilianska flygvapnet söker efter planet i närheten av ögruppen Fernando de Noronha, 350 km utanför Brasiliens kust.

Det är mycket svårt att få fram nationaliteten på de passagerare som befann sig ombord på det saknade planet. Utrikesdepartementet har därför inga uppgifter om att det skulle ha funnits några svenskar ombord.

– Vi försöker att få ut passagerarlistorna,och vi har löpande kontakt med våra ambassader i Paris och i Brasilien, säger Amelye Heinsjö på UD:s pressjour till TT.

En majoritet av passagerarna uppges ha varit brasilianare. Minst 40 fransmän och drygt 20 tyskar fanns också ombord, uppger den franske transportministern Jean-Louis Borloo för franska AFP. 

Tidigare har den italienska nyhetsbyrån Ansa uppgett att minst fem av passagerarna var italienare.

Kommunikationsdirektören vid Air France, François Brousse, säger till tidningen Le Monde att det mest sannolika är att planet har träffats av en blixt. Enligt Brousse vet man att planet flög in i ett område med kraftig åska. 

Planet uppges ha satts i trafik 2005 och genomgick senast en kontroll den 16 april utan anmärkning, enligt ledningen för Air France.

Bolagets ledning säger också att kontakten med planet var helt normal fram till klockan halv fyra i morse. Då flög det in i en zon med kraftig turbulens och åska. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista