Centerns EU-kandidat får facklig kritik

Den tolkning av Lavaldomen som Lena Ek, Centerpartiets förstanamn i EU-valet, gjorde i Ekots utfrågning i morse får kritik från fackligt håll. Hon har inte förstått domen, menar Ingemar Hamskär, chefsjurist på Tjänstemännens Centralorganisation.

Lavaldomen begränsade fackets rätt till stridsåtgärder till ett visst antal frågor. Men domen innehåller ingen sådan begränsning av minimikraven i domen, menar Lena Ek

– I Sverige är det de parter som finns på arbetsmarknaden som besluter vad de här minimikraven ska innehålla. Det är oerhört enkelt att reglera det i ett avtal, sa Lena Ek i Ekots utfrågning i morse. 

Den så kallade Lavaldomen föll för 18 månader sedan. Då uttalade sig EU-domstolen i tvisten mellan Byggnads och det lettiska företaget Laval, som vägrat gå med på villkoren i Byggnads kollektivavtal. 

Tolkningarna av Lavaldomen varierar. Klart är att domen ger det svenska facket rätt till att vidta stridsåtgärder mot utstationerade företag, men bara för vissa frågor. Det gäller minimilön, arbetstid och semester. 

Men det går visst att ha fler frågor som minimikrav, tycker alltså Centerpartiets EU-parlamentariker och EU-kandidat Lena Ek. Förutsättningen, säger hon, är att man skriver in dem i kollektivavtalet. Till exempel kravet på att de anställda ska ha olycksfallsförsäkring. 

– Jo, om de har förhandlat och sagt i avtalet att minimikraven i Sverige ser ut på det här viset, sa Lena Ek i morse. 

Ingemar Hamskär, chefsjurist på Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, säger att Lena Ek antingen inte har läst eller inte förstått Lavaldomen. 

– Domen innebär ju en klar begränsning av vad svenska fackföreningar kan kräva. Det ska vara en tydlig och klar minimilön samt minimivillkor i övrigt som ryms inom det som man brukar kalla för den hårda kärnan i direktivet. Olycksfallsförsäkringar, som hon nämner skulle kunna krävas, räknas inte in i den här kärnan, säger Ingemar Hamskär, chefsjurist på TCO. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista