Politisk strid om tyska varuhus

Efter den tyska statens räddning av Opel står nu 50 000 jobb på spel i företaget Arcandor, som driver Karstadt-varuhusen runt om i Tyskland, och som kan vara bankrutt redan nästa vecka. Men nu har det blåst upp till politisk strid i Tyskland om hur långt staten kan gå för att rädda företag som har problem.

Det är lågavlönade kvinnor som jobbar på Karstadt-varuhusen, och de har ingen stark lobby bakom sig, som Opel och bilindustrin.

Men de har ändå fått politiskt stöd. Det är val i Tyskland i höst, och ledande socialdemokrater har gjort klart att de kan tänka sig att ställa upp med statliga pengar.

"Vi vill visa att vi inte bara räddar industrijobb, utan också jobb för kvinnor", säger partiordföranden Franz Müntefering, i en intervju i Tagesspiegel.

Företaget Arcandor, som äger Karstadt-varuhusen, har begärt omräknat uppemot tio miljarder kronor från tyska staten i form av lån och borgenskap. Och krisen i företaget blir akut redan nästa vecka.

Men stödet är omstritt. Karstadt-varuhusen har haft problem i många år, problem som inte går att skylla på recessionen. Tysk detaljhandel går fortfarande i stort sett ganska bra, trots den allmänna ekonomiska tillbakagången.

Arcandor ägs av en privat bank och en känd industrifamilj. Och det är framför allt de som måste ta sitt ansvar för företaget, anser kritikerna.

Dit hör många borgerliga politiker, också näringsministern Karl Theodor Guttenberg. Han vill att politiken ska hålla sig till de regler som parlamentet beslutat vad gäller företag som vill ha konjunkturstöd. Enligt de ska inga pengar gå till företag, som hade problem redan före recessionen.

”Socialdemokraterna driver valkampanj på skattebetalarnas bekostnad”, säger Guttenberg i en tidningsintervju.

Han ville inte ge stöd åt Opel heller, men fick slutligen ge sig för sin chef Angela Merkel, som sa att den politiska risken var för stor med att låta Opel gå i konkurs. Frågan är hur hon nu ser på kvinnojobben i Arcandors varuhus.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista