Hot och våld oroar tåganställda

Många anställda på svenska tåg utsätts för hot och våld och problemen ökar, enligt en undersökning som fackförbundet SEKO har gjort. Bland orsakerna nämns både förseningar och underbemanning.

– Det är ju många onyktra människor som är väldigt kaxiga, man får tvinga fram pengar ibland. De vill inte göra rätt för sig, säger tågvärden Alexandra Celinder.

Vad är det värsta du har råkat ut för?

– Det var några killar som hade två rottweiler och ville bussa dem på mig för bara en tre veckor sedan.

Det har blivit ett allt tuffare arbetsklimat för personal på tåg och stationer, enligt SEKO. 2 000 medlemmar inom spårbranschen har intervjuats, sex av tio uppger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen. Nära hälften av de ombordanställda säger att de själva drabbats bara det senaste året. Samtidigt säger en av tre att det blivit värre.

SEKO pekar på underbemanning och mer ensamarbete som en riskfaktor. Men den senaste tidens problem med trängsel på spåren och förseningar har också lett till en tuffare situation för personalen, säger Rolf Sjöstrand som är fackligt aktiv i Nässjö.

– En kund som vill komma fram i rätt tid och blir försenad, missar sitt flyg, missar sitt anslutningståg - det tror sjutton, vem är det som får ta smällen? Det är han eller hon i uniformen och det kan ju bli handgemäng i ett sådant läge. Vi har haft situationer, både på tågen och på stationerna, där kunder har jagat in folk, kundservice, servicevärdarna som går runt här på stationen har fått låsa in sig. Det är rätt otäckt när det händer och det har varit normalresenärer som vi säger - inga alkoholister eller narkotikapåverkade, utan normala människor som det slår slint i skallen för, säger Rolf Sjöstrand.

Avreglering och upphandlingar där lägsta anbud jagas riskerar också till att försämra situationen, enligt facket. SEKO tar därför dagens rapport som en intäkt för sina krav på mer synlig personal på tågen och på stationerna, en minskad kontanthantering och hårdare krav vid upphandlingar.

– Grunden är att det ska finnas personal som syns på tåget, i något liknande uniform. Det gör att det lugnar ned stämningen och tryggheten för kunden ökar då också, säger Rolf Sjöstrand.

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Kjell Ahlkvist, SR Jönköping
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista