Bosse Ringholm: Vi klarar utgiftstaket

Regeringen måste spara 8 miljarder kronor för att utgifterna ska klaras nästa år, spår ekonomistyrningsverket ESV i sin senaste prognos. Men några besparingar i budgeten som presenteras om mindre än två veckor kommer inte, säger finansminister Bosse Ringholm.
– Just nu är vår bedömning, som vi kommer att presentera den 22 september, att vi klarar utgiftstaket både i år och nästa år. Utan några insatser utöver det vi då kommer att redovisa. Så om det blir besparingar så kommer de i vår? – Vi bedömer att det inte behövs några besparingar i utgångsläget. Men om situationen ändras har vi ju ett tillfälle att återkomma nästa år naturligtvis, säger Bosse Ringholm. Ekonomistyrningsverket, ESV, säger att det måste sparas. Regeringen gör bedömningen att det inte behövs, men med tillägget att om det ändå skulle behövas så kommer det besparingar under nästa år. Utgiftstaken ska klaras, det råder det inga tveksamheter om. Det visade sig senast i våras när regeringen i budgeten lanserade besparingar inom framförallt sjukförsäkringen. De åtgärderna gör att utgifterna för i år kommer att klaras precis, säger Karl Bergstrand biträdande prognoschef på ESV. – Den här gången såg det ju ganska bekymmersamt ut i våras. Vi vill tro att regeringen faktiskt har lyssnat på våra bedömningar och att de vidtog åtgärder. Att de har begränsat utgifterna helt enkelt. Det är väl egentligen första gången de har gjort det för att klara taket. En ytterligare utgift för staten kan det bli om det blir ett ja till euron, och alla myndigheter ska ställa om sina datasystem. Å andra sidan har statliga Konjunkturinstitutet sagt att det kan bli lägre räntor och högre tillväxt med ett ja. För statens utgifter jämnar de här sakerna ut varandra, säger Karl Bergstrand. – Det blir lägre utgifter för arbetslösheten till exempel, via den bättre tillväxten. Men samtidigt uppstår det kostnader för myndigheterna för omställningen till euron. De tar i princip ut varandra, säger Karl Bergstrand.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".