Finansinspektionen:

"Regler för snabblån måste ses över"

Lagar och regler för sms-lån och andra snabbkrediter måste ses över. Annars riskerar antalet skuldsatta, som växer lavinartat, att bli ett samhällsproblem. Det skriver Finansinspektionen i en rapport till regeringen.

Under 2007 fanns över 20 000 personer med den här typen av betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. Året därpå var de närmare 36 000. Unga människor är överrepresenterade, men Finansinspektionen, FI, konstaterar att under senare tid har också allt fler äldre personer sms-lånat och gått i skuldfällan.

En del av de bolag som erbjuder snabbkrediter bedriver endast utlåningsverksamhet, vilket innebär att FI inte har tillsyn över dem. Här är det viktigt att regelverket ses över, menar FI.

– Det måste vara tydligt för konsumenterna att det här bolagen inte står under Finansinspektionens tillsyn, vilket man kanske förväntar sig. Man kanske hoppas det. Här måste lagstiftaren ta en tydlig ställning, Här är det viktigt att regelverket ses över, säger Lars Frisell, chefsekonom på Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista