Präster i nytt stift kan bli av med jobbet

De präster och diakoner som engagerar sig i det nya stift som bildades av kvinnoprästmotståndare i helgen, kan komma att förlora sina ämbeten. Det säger ledningen för svenska kyrkan som räknar med en granskning så fort det blir känt vilka som engagerar sig i den nya rörelsen.
– Det som skulle kunna hända är att de blir föremål för ett tillsynsförfarande, det vill säga att man på domkapitlen som har hand om de här frågorna tar upp ärenden som handlar om att man ska se på om prästerna kan behålla sin behörighet att vara präst i Svenska kyrkan. Det betyder att på sikt skulle de kunna förlora sina ämbeten? – Ja om domkapitlen kommer fram till att det de gjort är så pass allvarligt att de inte kan få behålla det, säger Maria Lundqvist-Norling, tillförordnad rättschef inom svenska kyrkan. Än så länge avvaktar kyrkans ledning för att se vilka som ansluter sig, men går präster och diakoner med i det nya stiftet, eller missionsprovinsen som det kallas, kan det räcka för att bli av med jobbet. Accepterar man inte kyrkans organisation och regler för vem som får vara präst så kan man anses ha svikit kyrkans lära och ordning säger Maria Lundqvist Norling. Däremot kan det inte bli aktuellt med uteslutning eftersom det inte går rent formellt. Den nya rörelsen vill finnas kvar, som en egen grupp inom organisationen, något kyrkoledningen inte tänker acceptera. Inga resurser som pengar eller lokaler kommer ställas till förfogande. Ärkebiskop KG Hammar säger till Kyrkans tidning att om man inte följer reglerna så är man inte en del av svenska kyrkan, utan får bilda en egen kyrka Anders Wejeryd är biskop i Växjö och har samma inställning. – Om man inte alls känner sig hemma i Svenska kyrkan då är det ju ärligt att man lämnar. Vad jag kan störas över här är ju att man försöker tala som om man var kvar i Svenska kyrkan. Man både äter kakan och har den kvar. Det blir ju lite konstigt eftersom ärlighet brukar vara bäst.
Daniel Rundqvist i samarbete med SR Jönköping daniel.rundqvist@jkpg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".