Rekonstruktion väntar för General Motors

Uppdaterad: 15:41
Den amerikanska biltillverkaren General Motors ansökte som väntat om konkursskydd i dag. Nu väntar rekonstruktion och kraftiga nedskärningar.

I kväll, svensk tid kommer president Obama att uttala sig om läget för GM. Det har kallats det största misslyckandet i amerikansk företagshistoria. Biljätten General Motors, en gång den största biltillverkaren i världen, ansöker i dag om konkursskydd.

Jättebolaget försöker nu rekonstruera för att kunna återuppstå, i en ny nedbantad form och följderna kommer att bli kännbara, framförallt i bilindustrins centrum i Michigan.

– Jag är verkligen orolig, säger en kvinna som arbetar på GM:s fabrik i Oregon i Michigan till tv-bolaget CNBC, men nu har vi nått botten, nu kan det inte bli värre.

Rekonstruktionen av GM väntas ta mellan två och tre månader, och staten, som nu blir GM:s största ägare, väntas skjuta till ytterligare trettio miljarder dollar i nödlån för att driva verksamheten vidare, att läggas till de nitton miljarder dollar som skattebetalarna redan har bidragit med.

Enligt planerna kommer GM att stänga minst elva av sina fabriker i USA för att få ned kostnaderna. Produktionen ska koncentreras till ett fåtal lönsamma märken som Chevrolet och Cadillac.

– Det blir en svår period för Michigan, sa delstatens guvernör Jennifer Granholm till CNN, men den amerikanska bilindustrin kommer att överleva.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista