Konsumenters ställning behöver stärkas

Konsumentens ställning inom den traditionella pensionsförsäkring måste stärkas. Det skriver Finansinspektionen i en rapport till regeringen.

Både regelverk och tillsyn behöver skärpas, enligt Finansinspektionen, FI, som vill prioritera frågor om konsumenternas möjlighet att flytta sitt sparande från ett bolag till ett annat, den så kallade flytträtten, och hur försäkringsföretagens överskott fördelas.

– Det är ett väldigt svårt område. Det är svårt för konsumenten, det är svårt för bolagen till exempel att fördela överskott och så vidare. Där tycker vi att det finns mycket att göra. Där finns det mycket för oss, finansinspektionen, att följa upp, att bevaka att det sker på ett bra sätt, säger Lars Frisell, chefekonom på Finansinspektionen.

– Det finns förmodligen också mycket för bolagen att göra, att göra det här klart för spararna. Att se till att intressekonflikter mellan olika sparare och mellan bolag och sparare, att de ses till, säger Lars Frisell, chefekonom på Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista