Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga kränkningar på muslimska friskolor

Eleverna vid de muslimska friskolorna blir inte kränkta eller utsatta för misshandel. Det visar en undersökning av skolorna som Skolverket gjort.
– Vår granskning visar att man inte på någon av de här skolorna blir utsatt för vare sig fysiska eller psykiska kränkningar, säger Claes-Göran Aggebo, utbildningsråd på Skolverket, som lett undersökningen. Det har vi fått konfirmerat på samtliga skolor. Gav tv-programmet en falsk bild av elevernas verklighet i de här skolorna? – Det är svårt att säga, den bild man fick av skolornas verksamhet har på flera punkter visat sig inte stämma, säger Claes-Göran Aggebo. Hur säkra är ni på att eleverna inte far illa? – Så säkra vi kan vara efter att ha lagt ner ganska mycket tid och resurser på att utreda det här, säger Claes-Göran Aggebo. I våras visades ett tv-program som gav en bild av att rektorer och personal vid flera muslimska friskolor slår och misshandlar eleverna för att uppfostra dem. Det visade också att skolorna inte följer lagen och anmäler fall där föräldrar misshandlar sina barn, till de sociala myndigheterna. Enligt Skolverket stämmer inte den bilden. Verkets personal har gjort oanmälda besök vid skolorna och talat med elever och andra vuxna med inblick i skolornas verksamhet. Skolverket är efter det så säkert det kan vara på att eleverna där inte far illa. Försökte rekrytera en ny elev Varför rektorerna talade så ivrigt för aga till den dolda kameran vet inte skolverket. Men verkets personal har som trolig förklaring av elever och lärare vid friskolorna att rektorerna troligen försökte rekrytera en ny elev. Rektorerna trodde ju att reportern var en privatperson som funderade på att placera en elev i skolan och att rektorerna gav de svar de trodde att den dolda reportern ville ha. Drar in två tillstånd Trots det har Skolverket ändå beslutat att dra in tillstånden får två av friskolorna i tv-programmet, om inte rektorerna byts ut. Det är vid Alfadjerskolan i Västerås, där Skolverket inte accepterar rektorns syn på barnuppfostran, och Dar Al-uloumskolan i Linköping, där rektorn motarbetat Skolverkets utredning. Det fanns flera fel i tv-dokumentären, säger Claes-Göran Aggebo, utbildningsråd vid Skolverket. – Vi har bevisligen kunnat se att till exempel att man inte anmäler till de sociala myndigheterna inte stämmer, säger Claes-Göran Aggebo, underrvisningsråd vid Skolverket. Det har vi bevisat att det gör man på de här skolorna.
Bengt Hansell bengt.hansell@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".