Stort skadeståndskrav för mobbning

Barn- och elevombudet kräver 200 000 kronor i skadestånd av Örebro kommun för en pojke i årskurs tre, som utsattes för allvarlig mobbning på sin skola. Under ett års tid blev pojken bland annat sparkad i huvudet vid flera tillfällen. Det gick så långt att han betalade andra elever med leksaker för att få beskydd mot mobbarna.

– Han hade varit utsatt för olika former av kränkningar under mycket lång. Hans situation förändrades inte. I den situationen blir man desperat. Då fick han den här idén att han skulle betala för ett beskydd, någon som skulle försvara honom, säger Barn- och elevombudet Lars Arrhenius.

Mobbningen pågick under hela läsåret 2006-2007, då pojken gick i årskurs tre på en skola i Örebro. Pojken blev sparkad i ansiktet och i huvudet, knuffad så att han ramlade i vattenpölar och kallad för nedsättande tillmälen.

Föräldrarna påtalade flera gånger för skolan vad som hände, men de åtgärder som framför allt skolans lärare satte in räckte in för att få stopp på trakasserierna.

Pojken fick under året sömnsvårigheter, ont i magen och i huvudet. Till slut var han så rädd för sina klasskamrater att han inte vågade gå ut på fritiden.

Skolan hade vid den här tiden ingen fungerande likabehandlingsplan, och det gjorde att mobbningen kunde fortsätta under så lång tid, säger Lars Arrhenius.

– Alla som jobbar på skolan ska vara medvetna om vad man gör när man ser att ett barn är utsatt. Man har fått veta det, men man har inte fört det vidare till den ytterst ansvarige på skolan, rektorn. Skolan kunde ha fått stopp på det här mycket tidigare, säger Barn- och elevombudet Lars Arrhenius.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista