Vänstertrubadur anger tonen för vänsterns valspurt

I centrala Stockholm valspurtade vänsterpartiet med ett två timmar långt torgmöte, där talarna avlöste varandra. Som så många gånger förr inleddes av vänsterpartiets specielle valtrubadur Pierre Ström.
Sextioårige Pierre Ström är en politisk klassiker som trubadur. Sedan 1968 har han valspelat för sitt parti. Det blir sammanlagt tolv riksdagsval och tre folkomröstningar. Lika klassisk, som Ström, är argumentationen när partiledaren Ulla Hoffman inleder torgmötet med att bemöta de som tror att EU ska kunna vara en motvikt till USA. -Vi vet att den amerikanska administrationen tycker att det underlättar med euro eftersom det blir lättare för dem att ta in EU i amerikanska sfären. Vi vet också att EU aldrig kommer att bli någon motmakt mot USA. Det finns inga tecken på att EU skulle ha några andra ambitioner än USA. Riksdagsmannen Lars Ohly byter sedan av Hoffman och förklarar hur svårt det är att göra den Europeiska Centralbanken mer demokratisk. – Då ska Göran Persson komma överens med Silvio Berlosconi och Gerard Schröder om varje kommatecken för att ändra i det fördrag som ger den Europeiska Centralbanken en ställning ovanför demokratin. Det räcker inte att 14 är överens, alla 15 måste vara överens för att på minsta sätt kunna ifrågasätta den odemokratiska makt som centreras till den Europiska Centralbanken vid ett ja, säger Lars Ohly. Tonen höjs ytterligare när riksdagsman Kalle Larsson tar över. -Det finns en liten grupp i det här samhället, välavlönade, välbeställda, som tycker att det största problemet i världen är att de ska vara tvungna att växla pengar när de varje månad åker ned till sin franska vingård. Men för de aldra flesta människor i det här landet så är det ett avsevärt mycket större problem att man har för lite pengar att växla, säger Kalle Larsson. Kalle Larsson slår också tillbaka mot ja-sidan, som tidigare anklagat nej-sidan för att ha samröre med nationalistiska krafter. – Nere i skånska Sjöbo där man väl hoppades att ingen skulle veta vad som hände, för det var ju så långt bort från konsulternas sammanträdesrum i Stockholm, så går ja-sidans partier samman med Sjöbopartiets ledare och skriver ett gemensamt upprop för ett ja till EMU. Så om det är några som har en byk att tvätta så är det den ja-sida som förtvivlat försöker klistra den etiketten på någon annan. Det var inte vi, förlåt, det var de andra, säger Kalle Larsson. Vänsterpartiets torgmöte är ett möte med mycket agitation, men utan några som helst publikfrågor. Ett möte där en hel del av agitationen inte bara handlar om EMU, utan även om klassiska vänsterpartifrågor. Allt väl inramat av Pierre Ström, trubaduren som sjunger på sin femtonde valrörelse.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".