Erfarna direktörer oense om Björkman

Meningarna går isär bland makthavarna inom AP-fondsvärlden om det var rätt eller fel av biträdande finansminister Gunnar Lund att avsätta Johan Björkman som ordförande för tredje AP-fonden.
Johan Björkman är misstänkt av polis och åklagare för insiderbrott och grovt skattebrott. Men han får stöd av skaparen av det nuvarande AP-fondsystemet, Carl-Johan Åberg, som tycker att tidningar, radio och TV tvingade Gunnar Lund att handla. Johan Björkman har inte åtalats för något brott - och till dess ska han betraktas som oskyldig. Men pressen på det ansvariga statstrådet Gunnar Lund blev för stor och därför tog han i från Johan Björkman uppdraget som ordförande i tredje AP-fonden, enligt Carl-Johan Åberg. Carl-Johan Åberg har själv varit AP-fonds-vd och är den som har utrett systemet, vilket lett fram till dagens AP-fonder. Och enligt honom hade Johan Björkmans speciella kompetens behövts för svenska folkets pensioner. Men den uppfattningen delas inte av Bengt Rydén, ordförande för sjunde AP-fonden och tidigare vd för Stockholmsbörsen. Bengt Rydén är övertygad om att biträdande finansminister Gunnar Lund gjorde helt rätt. Och Johan Björkman kunde själv unvikit en del av skadan genom att lägga alla korten på bordet men har nu varit helt passiv, säger Bengt Rydén. Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".