Besvikna bönder röstar mot euron i protest

De svenska bönderna känner sig svikna av statsminister Göran Persson, efter budgetuppgörelsen med vänsterpartiet och miljöpartiet. Den sänkning av dieselskatten som de väntat sig blev istället en höjning. Detta kan mycket väl påverka böndernas ställningstagande i EMU-valet på söndag.
Regeringen och statsministern sviker återigen bönderna, säger Thomas Magnusson som är regionsordförande i LRF i Kronoberg och Blekinge. - Återigen så har ju regeringen Persson visat att man inte lever upp till det man har lovat. Han lovar och säger att han tror på en tillväxt i den gröna sektorn och ändå går han miljöpartiet till mötes i stället. Vad får det för konsekvenser att Göran Persson inte håller vad ni tycker att han har lovat? - Ja, det underlättar säkert inte för Sveriges bönder att tro på att man ska rösta ja till en EMU-anslutning. Även i Skaraborg har reaktionerna varit starka på budgetuppgörelsen som alltså innebär höjd skatt på diesel, i stället för en sänkning som många väntat sig. Konkurrensen från bönder i andra EU-länder med lägre skatter, på bland annat diesel, slår ut den svenska jordbruksnäringen, säger LRF-basen i Skaraborg, Christer Svederberg. - Det går inte att vi har specialbestämmelser och specialskatter i Sverige, som inte våra konkurrentländer har. För det påverkar den svenska bondens konkurrenskraft. Tror du att det här påverkar dina medlemmars ställningstagande i EMU-frågan? - Jag vet inte om det påverkar medlemmarnas ställningstagande när det gäller EMU-frågan. Men vad det påverlar kraftfullt är förtroendet för politikerna. När det faktiskt är Sveriges främste politiker, statsministern, som har gett sådana här klara indikationer tidigare och säger sig ha lovat att rätta till det så blir det naturligtvis så att förtroendet för honom sviktar kraftfullt. Även LRF-ordföranden Caroline Trapp tror att många bönder kommer att rösta nej på söndag efter budgetuppgörelsen som alltså innebär höjd skatt på diesel i stället för en sänkning som många väntat sig. Besvikelsen på regeringen är stor, säger hon. - Jag är övertygad om att det är risk för att vi får proteströster mot regeringen. Det riktar sig ju mycket mot Göran Persson. Det finns ingen anledning, tycker jag, att knyta ihop folkomröstningen med budgetfrågan. men jag är rädd för att väldigt många kommer att göra det. Varför då? - Göran Persson har ju blivit mycket av en symbol för ja-sidan och det är klart att det är också samma person som är ansvarig för regeringens politik. Men LRF-ordföranden hoppas ändå på att statsministern skall ändra sig vad gäller dieselskatten och få de besvikna böndernas röster i folkomröstningen. - Jag har begärt att få träffa Göran Persson i, och kommer att göra det. Jag hoppas att han då kommer att bekräfta att avsikten är att sänka dieselskatten. Det har han nu gjort flera gånger tidigare, så jag kommer inte att tro det förrän det genomförs. Men det är ändå så att jag tror att det skulle kunna påverka, säger Caroline Trapp.
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".