Microsoft: Vi arbetar för att stoppa virusproblem

Under det senaste året har kostnaderna för virusattacker på internet ökat kraftigt. Bland de värst drabbade är Microsofts produkter och deras kunder. Microsofts säkerhetschef Doug Beyer är ansvarig för att Microsofts kunder inte drabbas av virusproblem.
Virus är ett stort problem, säger Dough Beyer, Microfsofts säkerhetschef som är på besök i Stockholm under en stor mässa om IT-säkerhet. Microsoft är en av de främsta måltavlorna för dessa attacker och företaget arbetar hårt med att eliminera problemen. Men att det är väldigt komplicerat. Bolagets experter ställs inför nya problem så fort de löst gamla lösts. Under 2001 uppskattades kostnaderna, i hela världen, för virus till ungefär 13 miljarder dollar av undersökningsföretaget Computer economics. Därefter har det ökat kraftigt. Bedömningarna går isär, men vissa uppskattar att kostnaderna i år kommer att uppgå till över 20 miljarder dollar. Det är däremot ovanligt att virus leder till kostnader för program- eller maskinvara. Kostnaderna handlar framför allt om förstörd arbetstid. Vilket ansvar har då Microsoft för att dessa virus sprids? Som alla produktutvecklare försöker vi lösa våra problem så snabbt som möjligt, säger Doug Beyer. När ett nytt problem är identifierat gör vi allt för att minimera effekten av det. Vi tar också på oss ansvaret att så snabbt som möjligt kommunicera nya problem och lösningar gentemot våra kunder. Vilka misstag anser han att Microsoft i sina tidiga versioner av Windows? Jag skulle inte kalla det för misstag, säger Doug Beyer. Världen har förändrats. När Windows 95 och Windows 98 utvecklades var systemen inte uppkopplade i den utsträckning de är idag. Då var användarvänlighet vitkigare än säkerhet. Nu har förhållandet balanserats dramatiskt åt andra hållet.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".