STORBRITANNIEN

Höjd skatt drabbar fotbollsspelare

I Storbritannien kommer inkomstskatten för dem som tjänar allra mest snart att höjas till 50 procent. Regeringen talar om att detta kommer att drabba ett fåtal. Men för dem som drabbas så handlar det i viss mån nu om att försöka undkomma skatt. Det gäller till exempel förmögna fotbollsspelare.

Toppspelarna inom fotbollens Premier League tjänar stora pengar och många kommer att drabbas av de nya, högre skatterna. Men inom flera av klubbarna övervägs nu olika alternativ för att undkomma skatt.

Enligt uppgifter i The Sunday Times så undersöker till exempel Manchester United, Arsenal och Liverpool om de kan betala en del löner i form av räntefria lån till spelarna. Enligt de regler som finns så skulle i så fall skatten bara bli ett par procent, i stället för 50 procent om inte skattmyndigheterna och regeringen gör några mer förändringar.

– Jag tycker att det är rättvist att de som tjänar mest, ska betala mest i skatt. Bara de som tjänar över 100 000 pund per år eller 2 procent av befolkningen påverkas, säger finansministern Alistair Darling.

Men inom engelsk fotboll är det många som tjänar mer än så. Den nye ryske mittfältaren Andrey Arshavin i Arsenal rapporteras nyligen ha blivit väldigt överraskad av de nya skattereglerna, som träder i kraft i april nästa år. Han tjänar närmare 1 miljon kronor i veckan.

Flera stora konsultfirmor är redan inkopplade och ger spelare ekonomisk rådgivning. Ett företag som har 40 toppspelare bland sina kunder uppger också att en del av spelarna nu undersöker om det nu i stället kan vara mer förmånligt att flytta hem till sina ursprungsländer, och fortsätta fotbollskarriären där.

Senare den här veckan väntas en rapport publiceras om hur lönerna inom Premier League har stigit kraftigt de senaste åren. Troligen kommer Londonlaget Chelsea vara den klubb som toppar löneligan.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista