Hushållen litar på låg ränta i lågkonjunktur

Hushållen struntar i stor utsträckning i att amortera på sina bolån. Det visar en ny undersökning från Kungliga Tekniska Högskolan. Dessutom är hushållen inte oroliga för sina bostadskostnader, trots att mer än hälften har helt rörliga lån.

– Man räknar liksom med att Riksbanken ska sänka räntan när det är lågkonjunktur. Då kan man ju se det som att det inte är så mycket risk med rörlig ränta. Man hoppas att Riksbanken kommer till räddning, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. 

Traditionellt har det ansetts vara riskabelt med rörlig ränta. Men i KTH:s enkät, som gjorts på uppdrag av bland annat Mäklarsamfundet, var det mer än hälften som enbart hade rörlig ränta. 

I de hushåll som behövde låna mycket till villaköpet var det nästan hälften som hade 80 procent av lånet till rörlig ränta. 

Det verkar vara få som kommer ihåg att vi periodvis haft rätt hög ränta under sämre tider. Nu kopplar hushållen låg ränta till lågkonjunkturen, säger Hans Lind. 

– Då är det ju en trygghet att ha en låg ränta. Då vet man att i lågkonjunkturen kommer man att ha låga boende utgifter. Då är det ut riksperspektiv, paradoxalt nog, en fördel med en rörlig ränta, säger professor Hans Lind. 

Riksbanken räntesänkningar har ju de senaste månaderna vänt en nedåtgående bostadsmarknad, så vi kan  få en ny högre prisnivå istället för den nedgång  fastighetsekonomerna talat om i åratal. 

– Om hushållen räknar med att räntan kommer att vara väldigt låga i lågkonjunkturerna och kanske inte gå upp så mycket i högkonjunkturerna, då kanske vi har en långsiktigt högre nivå på bostäder än vad vi har haft historisk. 

Sex av tio villaköpare i KTH-rapporten amorterar ingenting av sina bostadslån. Det håller på att utvecklas en ny syn på amorteringar, menar Hans Lind. 

– Svenska hushåll idag räknar inte med att betala tillbaka sina lån. Det ligger en viss mängd lån i huset. De som inte amorterar har än så länge inte löpt några stora risker. Det tittar väl tillbaka och ser att det har gått bra, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista