En svensk på försvunnet plan

Uppdaterad: 21:19
En svensk finns på det flygplan som försvann spårlöst över Atlanten under en flygning från Rio de Janeiro till Paris, det säger flygbolaget Air France i kväll på sin hemsida. Bland de 228 pasagerarna ska det enligt flygbolaget även finnas tre norska, en dansk och en isländsk medborgare.

Uppgiften om en svensk passagerare har ännu inte bekräftats av svenska utrikesdepartementet. Mer än hälften av dem som fanns ombord är fransmän och brasilianer, enligt Air France.

Det sista som hördes från det försvunna Air France-planet var ett automatiskt meddelande om svår turbulens och kortslutning i elsystemet. En halvtimme före hade det brasilianska flygvapnet kontakt med planet. Var det då befann sig är oklart.

Men brasilianskt militärflyg har letat i vattnen kring ögruppen Fernando de Noronha, 300 kilometer nordöst om kuststaden Natal.

Civila brasilianska flygmyndigheter har dock sagt att planet, med tanke på dess hastighet, förmodligen redan hade lämnat brasilianskt territorium när det sista meddelandet sändes ut. Troligen var det då på väg in över Afrikas kust.

Att det har hänt en katastrof är klart. Det har gått alldeles för många timmar sedan planet skulle ha landat och bränslet har tagit slut för länge sedan.

En teori är att planet har träffats av blixten och att det störtade så snabbt att besättningen helt enkelt inte hann sända något nödrop.

Planets kurs löper längs den brasilianska kusten och sedan snett över Atlanten och upp längs Afrika mot Spanien, Biscaya och Frankrike, vilket betyder att sökområdet är enormt.

Brasilianska myndigheter konstaterar uppgivet att det kommer att ta mycket lång tid att reda ut vad som har hänt. Planets svarta låda ligger förmodligen någonstans på havsbotten.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista