Tydliga motsättningar på WTO-möte

När WTO:s världshandelsmöte i dag inleds i Mexico med nästan 5 000 delegater är motsättningarna tydliga mellan u-länderna och EU och USA. Tusentals demonstranter försökte i natt att storma WTO-mötet här på den mexikanska badorten Cancun men hindrades av kravallpolis.
Den mytomspunne ledaren för Zapatist-rörelsen här i Mexiko subcommandante Marcos sa i en bandad hälsning till demonstranterna: Låt oss hoppas att det dödens tåg som körs av WTO slutligen spårar ur här i Cancun. Många protester Många frivilligorganisationer protesterar med seminarier och plakat En EU-kossa får mer pengar än en afrikansk bonde stod det på en banderoll. Bangladesh betalar mer i exporttullar än Frankrike stod det på ett annat. Men mest uppmärksamhet fick de demonstranter som klädde av sig och med sina nakna kroppar bildade orden No to WTO på stranden framför konferenscentret. De flesta är eniga i sak Egentligen håller de flesta även här inne i förhandlingslokalerna med demonstranterna i sak. De jordbruksstöd kvoter och skyddstullar som har rötterna i 1930-talets depression i USA och stöd till matproduktion efter andra världskriget i Europa är idag skadliga omoraliska och ekonomsikt förödande särskilt för u-länderna. OECD subventionerar sina bönder med åtta miljarder kronor om dagen och överskotten dumpas på världsmarknaden och gör det omöjligt för u-länderna att konkurrera samtidigt sim industriländerna skyddar sig med tullar mot exempelvis tyg och kläder från u-länderna. USA måste gå samma väg som EU Redan innan mötet officiellt öppnat senare idag så säger EU:s jordbrukskommissionär Franz G Fishler att EU är beredda att sänka sina subventioner. Men sen tillade EU:s handelskommissionär Pascal Lamy att EU naturligtvis inte gör det ensidigt om inte den andra stora elefanten gör det samma. Och den andra elefanten USA ökade förra året statsbidragen till jordbruket väsentligt. 21 länder bland annat Indien och Kina som representerar merparten av världens bönder har gått samman i ett upprop som andas frustration över att EU och USA år efter år lovar runt men håller tunt.
Thomas Nordegren, Cancun thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".