Spenat kan vara nyckeln till viktnedgång

Forskare i Lund är först i världen med framställa ett mättnadspiller ur vanlig spenat. Försökspersoner kände sig mätta länge och deras blodfettsnivåer sjönk. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, tycker att just mättnadspiller är ett bra namn.

– Ja, det skulle man kunna säga. Det ger en väldigt effektiv mättnad som håller sig i åtminstone sex timmar. Vilket är optimalt för att man ska hinna få i gång lite fettförbränning mellan måltiderna, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

De ämnen som har förmågan att ge mättnadskänsla och sänka både blodfetter och blodsocker kallas för thylakoider och finns rikligt i spenat. I djurförsök fick möss äta gröna kex med thylakoider och de gick inte upp lika mycket i vikt som de möss som fick vanliga kex.

När man sedan gick vidare och genomförde ett pilotstudie under fyra veckor på en grupp feta personer som uppmanades äta som vanligt, sänktes deras blodfetter och de gick ner i genomsnitt två kilo.

Professor Charlotte-Erlanson Albertsson har forskat på fetma och aptitreglering i 20 år och tror att gröna mättnadspiller med thylakoider har en framtid.

– Om det fungerar hela vägen ut så är det naturligtvis viktigt både preventivt och kanske även kurativt. Med denna fetmaepedemi som vi har och med den moderna snabbmaten där jag inte tycker att livsmedelsindustrin inte har tagit sitt ansvarsomde borde. Det är lite emot vår biologi att äta snabbmat.

Thylakoider finns i gröna blad, men det har vi människor ingen nytta av.

– Vi är inte gjorda för gräsätning, vi har nämligen inga enzymer som kan spjälka cellväggen i blad, så det är det vi gör på laboratoriet.

Enligt Professor Charlotte Erlanson-Albertsson är det just den saltrika snabbmaten som framkallar ett sug efter socker som förstör de mekanismer som gör att vi borde känna oss mätta. Därför är det viktigt att komma åt just mättnadskänslan.

– Mättnadskänslan är inte bara något som ska befinna sig lokalt i tarmen, att man måste spänna ut bältet utan det är framförallt i hjärnan som vi behöver bli mätta och tillfredställda. Det är det som är så viktigt för att vi ska kunna göra något annat än att bara tänka på mat. Och det är det som vi har uppnått med de här gröna tabletterna, säger Charlotte-Erlanson Albertsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista