Miljardlån ska rädda GM från kollaps

Saabs ägare General Motors lämnade på måndagen in ansökan om konkursskydd, och nu väntar kraftiga nedskärningar för att rekonstruera företaget. USA:s president Barack Obama gjorde klart i kväll att staten kommer att fortsätta låna ut pengar för att rädda biltillverkaren.

En kollaps för General Motors vore förödande för amerikansk ekonomi, sa president Obama som förklaring till att staten nu återigen rycker ut för att säkra GM:s överlevnad.

Den anrika amerikanska biljätten har redan fått 19 miljarder dollar från statskassan och får nu ytterligare 30 miljarder dollar i nödlån för att klara rekonstruktionen.

Biltillverkaren som en gång var världens största, ställs under konkursskydd för att kunna genomföra en genomgripande rekonstruktion under sommaren.

Målet är att krympa företaget till lönsamhet, och processen kommer att bli smärtsam med kraftiga nedskärningar och försäljning eller avveckling av olönsamma märken, däribland Saab.

GM blir nu till största delen ägt av amerikanska staten men Obama betonade återigen att staten inte ska driva verksamheten på lång sikt. Målet är att GM ska stå på egna ben.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista