Maktskifte väntas efter val på Grönland

I dag går grönländarna till valurnorna för att välja vilka politiker som skall leda landet under det nya vidsträckta självstyre som träder i kraft om tre veckor. Det ser ut som om de nuvarande ledarna får svårt att behålla makten.

Kampen inför dagens val till den grönländska riksdagen, landstinget, har präglats av flera politiska skandaler.

Ledarna för det Socialdemokratiska partiet, Siumut, som har lett landet i 30 år, har avslöjats med att ständigt ha fingrarna i syltburken. Skattebetalarna har fått bekosta massor av deras privata utgifter, som kläder, nyårsfester och veckoslut på paradisön Bora-Bora i Stilla Havet.

Det är ändå inte det värsta. Flera avslöjanden har gjorts om alla grönländska barn som far illa, lever i alkoholiserade familjer, svälter och utsätts för sexuella övergrepp utan att politikerna på allvar har försökt ta tag i landets stora sociala problem.

Det har fått många grönlänningar att söka efter nya ansikten i politiken.

Mycket talar nu för att Socialdemokraterna kommer att förlora sin mångåriga ledande ställning i den grönländska politiken och det ser enligt opinionsmätningarna ut som om den rollen kan komma att tas över av socialistiska IA-partiet.

Socialdemokraterna kan alltså bli av med makten bara tre veckor innan ett av partiets stora mål under alla år, större självstyre och mindre beroende av Danmark, kommer att förverkligas.

Den 21 juni träder en ny självstyrelselag i kraft och Grönland får större ekonomisk självständighet och kan själv bestämma över sina naturresurser och dessutom besluta om när man vill ha full självständighet.

Christer Fridén,  SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista