Saab-köpare varken Fiat eller Riplewood

GM:s vd Fritz Henderson bekräftade i går för Ekot att det finns tre intressenter kvar för att köpa Saab. Ingen av dem är de två som det spekulerats mest om i Sverige.

GM:s vd Fritz Henderson säger till Ekot att varken det amerikanska företaget Riplewood eller italienska Fiat är intresserade av att köpa Saab. Inget av de båda företagen finns därför bland de tre spekulanter på Saab som fortfarande finns kvar i processen, enligt Fritz Henderson.

GM:s vd sa vidare att GM:s konkursprocess i USA inte påverkar företagets planer för dess verksamheter i Europa, däribland planen att sälja Saab.

Inget i processen att sälja Saab har ändrats, säger Fritz Henderson. Samma uppfattning finns hos Saabs vd Jan Åke Jonsson.

– Vi är hundraprocentigt synkroniserade. De juridiska kopplingarna är på det sättet och med de löften som vi har vet jag det fullständigt. Det är också en del av GM:s kommunikation här.

Enligt Jan Åke Jonsson kommer det gamla GM-bolaget, som kommer att gå i graven, att stå fast sina ekonomiska åtaganden i väntan på ny ägare till Saab.

Jonsson tror också att den svenska regeringen kommer att ställa upp med garantier för lån från  Europeiska investeringsbanken den dag Saab presenterar en köpare av bolaget.

– Jag tror att vi kommer att få tillgång till de pengarna som en viktig del av vår framtida finansiering. Jag tycker att regeringen har varit mycket konstruktiv när det gäller att diskutera olika finansieringsmöjligheter

Tycker du att ni har fått ett klart löfte från regeringen om att ni får de här pengarna bara ni hittar en köpare?

– Ett löfte finns inte utan det här är en process som man måste gå igenom, säger Jan Åke Jonsson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista